Image Image

Het Verhaal

De Muziek

De Personages

Het verhaal van ‘RENT’ speelt zich af in de creatieve New Yorkse wijk ‘East Village’ in de jaren ‘90. Een jaar lang filmt Mark de verschillende levens van zijn vrienden, die elk op hun manier geconfronteerd worden met de harde realiteit en weer opgetild worden door de warmte van hun vriendschap. Marks film vormt zo het verhaal van Rent, een tranche de vie die niemand onberoerd laat. 

 

AKTE 1

Mark verwelkomt het publiek en vertelt dat het verhaal start op Kerstavond 1989. Hij besluit die avond een film te maken over het leven van zijn vrienden, zonder script. Hij zoomt in op zijn huisgenoot Roger, die terug is na een lange periode in een afkickkliniek. Roger worstelt met het schrijven van een glorieuze song, maar wordt steeds onderbroken door de telefoon. Via Marks moeder komen we te weten dat Maureen, zijn ex, hem gedumpt heeft voor een vrouw. Terwijl Roger zwoegt op een nieuwe melodie ontmoet hij zijn nieuwe bovenbuurmeisje Mimi, een 19-jarige heroïneverslaafde stripclubdanseres. Ze vraagt aan Roger of hij vuur heeft voor haar kaars, sinds er geen elektriciteit meer is in het gebouw. De twee vinden elkaar interessant, een toxische relatie ontstaat. Tijdens het telefoongesprek met docent Tom Collins zien we dat hij in elkaar wordt geslagen en geholpen wordt door Angel. Er is wederzijdse aantrekkingskracht en Collins nodigt Angel uit om Kerst te vieren bij zijn vrienden. Benny, de voormalige huisgenoot van Mark en Roger maar sinds kort hun huisbaas, belt aan en komt de huur vragen, goed wetende dat ze die niet hebben. We zien Joanne, de nieuwe vriendin van Maureen, de elektronica voor de performance van Maureen klaarzetten. Met haar act klaagt ze Benny’s plannen om het voormalige fabriekspand op te waarderen aan, waardoor het voor veel creatievelingen niet betaalbaar is om er te blijven wonen. 

Na de act, die uitmondt in een rel, gaat de uitgelaten groep naar het Life Café en prijzen ze hun bohemian lifestyle. Hier treffen ze opnieuw Benny en zijn investeerder aan. Als Mimi’s wekker afgaat om haar AZT-pillen te nemen, ziet Roger dit en weten ze dat ze beiden besmet zijn. Joanne informeert de groep dat er niet zo veel te vieren valt, omdat hun gebouw is afgesloten en ze geen huis meer hebben. Dat lijkt hen in hun gelukkige waas niet zo veel te schelen, want ze hebben elkaar. Roger en Mimi kussen.

 
 

AKTE 2

Akte 2 opent op Oudejaarsavond. Ze proberen samen binnen te breken in hun huis, met gunstige afloop. Iedereen deelt zijn goeie voornemens: Mimi belooft dat ze de heroïne zal opgeven en terug zal gaan naar school. Joanne en Maureen besluiten positief hun relatie verder te zetten en te stoppen met ruzie maken. Alexi Darling, journaliste, staat op het antwoordapparaat van Mark en Roger met het bericht dat ze Mark een job aanbiedt. Nadat Benny zich aandient, ontstaat er terug wrevel bij de feestvierders. Angel kalmeert iedereen, maar Mimi is gekwetst en ze grijpt terug naar haar heroïneverslaving. Op Valentijnsdag, als Maureen en Joanne zich gereed maken voor een volgend protest, krijgen ze ruzie en maken het uit. Ook Roger en Mimi’s relatie wordt beëindigd. Met Angel gaat het slecht. Collins staat hem liefdevol bij maar hij wordt steeds zieker.

Het hart van Collins is gebroken als Angel na een pijnlijke strijd sterft in het najaar. De groep, die wat uit elkaar ligt en waar nog veel woede heerst, komt terug samen om te rouwen om Angel, maar maken opnieuw ruzie. Elk personage handelt vanuit zijn pijn en verlangen, en er ontstaan vurige discussies waarbij ze elkaars grootste angsten op tafel gooien. Mimi blijft hopen op een verzoening met Roger, die er niet komt. Ze takelt verder af.  Roger en Mark krijgen op kerstavond na veel wrevel eindelijk inspiratie voor hun artistieke werk: Rogers song zal over Mimi gaan en Marks film zal een ode aan Angel worden. Op dat moment wordt Mimi ziek binnengebracht bij hen. Met haar laatste krachten geeft ze toe dat ze altijd van Roger heeft gehouden. Roger zingt zijn lied voor Mimi. Hij gaat helemaal op in zijn song en ziet niet dat ze het bewustzijn verliest. Ze komt terug bij en vertelt dat ze Angel zag die haar terug naar de groep stuurde. Ze omhelst Roger.

 

Akte 1

Mark verwelkomt het publiek en vertelt dat het verhaal start op Kerstavond 1989. Hij besluit die avond een film te maken over het leven van zijn vrienden, zonder script. Hij zoomt in op zijn huisgenoot Roger, die terug is na een lange periode in een afkickkliniek. Roger worstelt met het schrijven van een glorieuze song, maar wordt steeds onderbroken door de telefoon. Via Marks moeder komen we te weten dat Maureen, zijn ex, hem gedumpt heeft voor een vrouw. Terwijl Roger zwoegt op een nieuwe melodie ontmoet hij zijn nieuwe bovenbuurmeisje Mimi, een 19-jarige heroïneverslaafde stripclubdanseres.


Akte 2

Akte 2 opent op Oudejaarsavond. Ze proberen samen binnen te breken in hun huis, met gunstige afloop. Iedereen deelt zijn goeie voornemens: Mimi belooft dat ze de heroïne zal opgeven en terug zal gaan naar school. Joanne en Maureen besluiten positief hun relatie verder te zetten en te stoppen met ruzie maken. Alexi Darling, journaliste, staat op het antwoordapparaat van Mark en Roger met het bericht dat ze Mark een job aanbiedt. Nadat Benny zich aandient, ontstaat er terug wrevel bij de feestvierders. Angel kalmeert iedereen, maar Mimi is gekwetst en ze grijpt terug naar haar heroïneverslaving. Op Valentijnsdag, als Maureen en Joanne zich gereed maken voor een volgend protest, krijgen ze ruzie en maken het uit. Ook Roger en Mimi’s relatie wordt beëindigd. Met Angel gaat het slecht. Collins staat hem liefdevol bij maar hij wordt steeds zieker.

Muziek

PERS

"Het oude, bekende sprookje in een nieuw jasje."


Nieuwsblad

"Veel humor, liefde, catchy meezingers en leuke dansjes."


hln.be

"Het hilarische duo Floris & Frida weten opnieuw jong en oud aan het lachen te krijgen."


Showbizzsite.be

"Deep Bridge brengt Sneeuwwitje op een originele manier met de nodige humor, kwinkslagen en bochten in het verhaal."


Musicalsites.nl

Personages

Image

Mark Cohen

Centraal in RENT staat Mark, een filmmaker die het verhaal vertelt terwijl hij het leven van zijn vrienden portretteert. Hij is een beetje nerdy en kan het leven beter aan door het te bekijken door zijn lens in plaats van er vol in te staan. Zijn vrienden zijn alles voor hem, en daardoor is hij doodsbang om alleen over te blijven.

Image

Roger Davis

Roger is de huisgenoot van Mark, en pas ontslagen uit de afkickkliniek. Hij was ooit een succesvolle muzikant, maar worstelt met zichzelf sinds de dood van zijn vriendin. Hij is besmet met HIV en wil nog een laatste glorieuze song schrijven voor hij sterft. Hij krijgt iets met Mimi, zijn nieuwe bovenbuurmeisje, maar is bang om zich over te geven aan zijn gevoelens voor haar, omdat hij dan opnieuw afscheid moet nemen van iemand van wie hij houdt.

Image

Mimi marquez

Mimi werkt in een stripclub en is verslaafd aan heroïne. Ook zij heeft HIV maar blijft optimistisch. Ze is erg sexy, iedereen heeft haar graag, maar heeft ook donkere geheimen. Toch blijft ze onbevangen naar de wereld kijken en probeert iets van elke dag te maken. Ze wordt verliefd op Roger en vindt bij hem troost want. Omdat Roger afstandelijk naar haar blijft vindt ze zorg (en vooral geld) bij Benny die haar een beter leven wil bieden.

Image

Benjamin Coffin III

Benny is de voormalige huisgenoot van Mark en Roger, maar trouwde met een rijk meisje en investeerde mee in het gebouw. Zo wordt hij de huisbaas van Mark, Roger en Mimi. Roger en Mark vinden hem een yuppie sell-out, en hoewel Benny doorheen het stuk inderdaad nogal bevangen lijkt door deze levensstijl, beseft hij uiteindelijk dat zijn vrienden belangrijker zijn dan wat geld kan kopen.

Image

Maureen Johnson

Maureen is een biseksuele performer en Marks ex-vriendin en ex-huisgenoot. Ze verliet hem om bij haar nieuwe vriendin, Joanne, te zijn. Ze is sexy, flirterig en heel grappig. Ze heeft een duidelijke mening en vecht waarvoor ze in gelooft. Tijdens haar performance ‘Over The Moon’ klaagt ze het lege kapitalisme aan waardoor er rellen ontstaan en het voormalige fabriekspand wordt afgesloten.

Image

Joanne Jefferson

Joanne is een activistische advocaat en de vriendin van Maureen. Ze probeert om niet jaloers te zijn op Maureens flirterige gedrag met anderen. Mark is daarin zeker haar zwakke plek, omdat Maureen op hem blijft leunen om haar technisch te ondersteunen. Ze komt uit een financieel sterke familie en is erg geëngageerd om mensen te ondersteunen die het minder goed hebben.

Image

Tom Collins

Tom is een homoseksuele ict’er en docent. Hij en zijn lief Angel, die hij hem te hulp schiet nadat hij overvallen wordt op straat, hebben allebei HIV, maar besluiten om hun relatie met weinig toekomst toch een kans te geven. Hun liefde voor elkaar is het hart van de voorstelling en een lichtend voorbeeld voor de anderen. Ze tonen hoe je echt kan leven en liefhebben zonder angsten.

Image

Angel Dumont Schunard

Angel is een jonge dragqueen en percussionist. Hij ontmoet Tom en wordt verliefd op hem. Angel is het meest genereuze personage van de groep. Ook al is hij besmet, toch leeft hij het leven ten volle.

CREATIVES

Jonathan Larson

Muziek, Script & Songteksten

Steve Skinner

Arrangementen

Billy Aronson

Origineel Concept &
Aanvullende Songteksten

Tim Weill

Music Supervisor &
Aanvullende Arrangementen

Lynn Thomson

Dramaturg

Stany Crets

Regie & Vertaling

Oonagh Jacobs

Choreografie

 

Waarom...?

 

Waarom...?

Join the club

Registreer je nu en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en onze vroegboekacties!

‘RENT’ wordt gepresenteerd in samenwerking met Auteursbureau ALMO, in opdracht van Music Theatre International (Europe).
Gerealiseerd met de steun van de Tax Shelter maatregel van de Belgische Federale overheid via Flanders Tax Shelter.