We mogen weer!

news

“Dit is het signaal waarop we allemaal zaten te wachten. Op een constructieve manier hebben vertegenwoordigers van onze sector vanuit de Crisiscel Cultuur, virologen en de Minister samengewerkt aan een gedragen project. We gaan bewijzen dat we dit vertrouwen waard zijn.”

Dit is het volledige persbericht dat is uitgestuurd door de Crisiscel Cultuur:

De afgelopen week kwamen virologen, de Crisiscel Cultuur en Vlaams Minister van Cultuur Jan Jambon samen om de violen gelijk te stemmen en te werken aan een meer werkbaar kader voor de zalen. Dat leidt vandaag tot een vereenvoudigde social distancing maatregel. Zalen hoeven vanaf nu niet langer een rij tussen te laten en kunnen werken met één stoel tussen elke toeschouwer of bubbel.

De maatregel komt er na positief advies van Celeval, die een gebouwenbeheersysteem met CO2 sensoren (metering) als voorwaarde meegeeft. De Crisiscel Cultuur, virologen en de Minister van Cultuur noemen de maatregel en voorwaarden “meer leesbaar” en “gedragen door iedereen”.

”Deze vereenvoudigde maatregel laat toe dat verschillende zalen op meer dan 60% capaciteit zullen kunnen werken. Dat is echt een belangrijke opsteker, want de tijd dringt voor de hele sector.”Minister van Cultuur Jan Jambon

Crisiscel Cultuur bevestigt en is vooral verheugd over de manier waarop er afgelopen week werd samengewerkt. “Deze maatregel en de geformuleerde voorwaarden zijn werkbaar voor ons. Bovendien zijn ze een gevolg van kortere lijnen tussen sector, virologen en de Minister. Zo vermijden we verwarring en zijn maatregelen ook gedragen. Om deze crisis het hoofd te bieden moeten we het voortaan zo aanpakken”, aldus woordvoerder Tom Kestens.

Marc Van Ranst: ”Het is duidelijk voor iedereen dat deze maatregel meer werkbaar is in de context van cultuurzalen. Overigens is deze social distancing regel maar één van vele parameters in het totaalplaatje van de veiligheid. Juiste ventilatie, crowd management, mondmaskers en hygiënemaatregelen blijven even belangrijk.